Betyg på all lakrits, en sammanfattning

Igår på julafton så åt jag den sista lakritsen i kalendern. 24 dagar med olika sorters lakrits är nu över. Jag har satt betyg varje dag och så har dagen efter sista testen så tänkte jag sammanfatta det hela.

Betyg som jag satte

Att jag åt den sista lakritsen från lakritskalendern igår stämmer inte riktigt. Igår var det inte ett fåtal bitar utan en hel burk. Den är långt ifrån uppäten ännu, men jag har smakat på den, flera gånger.

Jag bestämde mig innan det att jag började prova lakritsen den 1 december att jag skulle ha ett system för att sätta betyg. Tanken var att jag inte skulle få sätta betyg hur som helst. Jag hade ett system, vilket jag har bloggat om innan. Detta system försvårade betygsättningen en hel del.

I och med att jag hade exempelvis en möjlighet att sätta en etta i betyg så var det svårt att veta när den skulle delas ut. Jag var dessvärre väldigt snabb med att dela ut ettan. Redan andra dagen så gav jag bort detta betyg. Vilket så här i efterhand var extremt dumt. Båtarna som var den smaken var inte sämst, det var Lingonen som kom en vecka senare, den 9 december. Båtarna var inte ens näst sämst, det var Viol och Salmiak den 19 december.

Så med lite distans så skulle inte Båt få en etta i betyg utan kanske den tvåan som Lingonen fick.

Jag gav min enda femma i betyg till Saltlakritsen den 5 december. Också rätt tidigt för att ge ut detta betyg kan man tycka. Men Saltlakritsen från Haupt är den godaste lakritsen jag någonsin har ätit, och jag har testat många olika sorter. Så att ge den en femma kändes rätt. Visserligen skulle jag kunna bli överraskad med någon ny pralin jag aldrig testat innan och som skulle kunna vara riktigt god. Men chansningen gick hem.

Jag har satt betyg varje dag och har nu också rangordnat pralinerna efter vad jag egentligen tyckte om dem. Betygen och deras placering stämmer inte alltid helt överens som sagt.

Betyg och placering för lakritsen

Fortsätter jag nästa år

Tänker jag då köpa en kalender nästa år? Tja, vem vet. Som det känns nu så kommer jag inte det. Visserligen så har jag fått smaka på goda praliner nu under december men jag har också blivit väldigt besviken. Men vem vet, när det börjar närma sig 1 december 2018 så kanske jag slå till. Jag älskar ju lakrits och det är spännande att prova olika sorter.

Men nu har jag köpt en kalender från Haupt (som gör den bästa lakritsen utan tvekan) men det finns kalendrar från andra tillverkare. Så jag kanske köper en sådan i stället. Eller så blir det (troligen) en från Haupt igen när det börjar närma sig starten för en ny kalender.