Betyg för alla lakrits jag skall äta, hur skall jag tänka?

Som det har framgått i denna bloggen de senaste dagarna så testar jag en sorts lakrits varje dag. Jag har införskaffat en lakritskalender så det skall ätas olika sorters lakrits varje dag från den 1 december till och med julafton den 24 december. Jag skriver några rader om bitarna varje dag här i bloggen plus att jag sätter ett betyg. Detta betyg sätts i bloggen men men också på Haupts webbsida och Facebook-sida.

Betyg – Hur skall man tänka?

Först så tänkte jag att det är ju bara att sätta betyg lite hur som helst. Så gör ju de flesta säkert. Men ju mer jag tänkte ju mer insåg jag att det är fel att göra så.

Till exempel så satte jag betyget 5 på dagens bit, just av anledning att just den smaken är min stora favorit. Jag skulle kunna sätta flera femmor fram till julafton. Men det känns fel på något sätt, för man måst ju ha två ytterligheter, en hög och en låg, som alla andra skall jämföras med. Hur mycket godare är denna jämfört med den som fick en etta och hur mindre god är den jämfört med den som fick en femma.

Nu har jag, redan efter 5 dagar, satt både en etta och en femma i betyg. Jag tror inte det kommer att komma någon som är godare än den som fick en femma. Men det kan ju komma någon som är mindre god än ettan. Så det är lite riskabelt att sätta gränser så är tidigt, men också viktigt att göra det så jag kan jämföra de smaker som kommer att komma.

Normalfördelning

Ju mer jag tänkte på detta sen (med lite hjälp av ytterligare en person skall sägas) så kom jag att tänka på normalfördelningen. Jag borde med andra ord sätta hur många ettor, tvåor och så vidare upp till femmor jag får sätta. Normalfördelningen säger ju att det skall vara få av ytterligheterna och mycket av det som ligger i medel. Med andra ord få ettor och femmor och mest treor.

Nu finns det procentsatser man skall jobba efter om man vill vara extremt noga. Men jag har valt att inte använda dessa utan mera influeras av normalfördelningen när jag sätter betyg.

Först så tänkte jag mig att jag skulle ha 2 stycken ettor, 6 stycken tvåor, åtta treor, 6 fyror samt 2 femmor. Det skulle ge en fördelning som ser ut som denna:

Betyg på lakrits

Ser rätt bra ut tycker jag. Men, och det är ett stort men, det känns fel att sätta mer än en etta och framför allt mer än en femma. Rent logiskt så skall man inte kunna sätta mer än en av varje ytterlighet. Någon smak måste vara ett gränsvärde, både uppåt och nedåt. Inga smakar kan vara exakt goda. Det strider mod all rimlighet.

Undantaget vore om samma smaker kommer under flera dagar. Att dagens smak som fick en femma skulle komma ännu en dag. Men jag verken tror eller hoppas på det.

Fördelningen jag kommer att jobba med

Så jag tänkte om lite när jag väl hade bestämt mig för att det mest logiska är att bara en smak kan få en etta och en få en femma. Det innebar att två värden skulle fördelas på de tre betyg som återstod, alltså tvåan, trean och fyran. Att fördela ut dessa på tvåorna och fyrorna skulle innebär att fördelningen skulle bli 1-7-8-7-1. Vilket gör att de tre mittbetygen skulle bli jämt fördelade. Så jag valde fördelningen 1-6-10-6-1.

Diagram för betygsättning av lakrits

Detta känns mer korrekt. Det skall vara få ytterligheter och mest i mitten. Detta gör att min fördelning påminner mer om den riktiga normalfördelningen.

Så nu gäller det att sätta betyg med stor eftertänksamhet. Jag har bara ett visst antal av varje betyg att fördela. Det blir inte lätt eftersom jag inte har någon som helst koll på vad som skall komma. Jag känner visserligen till Haupts sortiment en del så jag kan gissa mig till några av smakerna. Men jag vet att det kommer att komma överraskningar fram till jul.

Så förutom att få äta god lakrits varje dag så kommer jag också att få en stor utmaning när det gäller att fördela betygen på bitarna. Det är riktigt spännande.

Alla bilder ligger jag själv bakom.