Lakrits, en riktig njutning som både är nyttig och farlig

Lakrits, en riktig njutning som både är nyttig och farlig

Jag har på sista tiden blivit väldigt förtjust i lakrits. Nu menar jag riktigt bra lakrits. Inte sådant som man kan köpa som godis i lösvikt eller i påsar. Godis som kallas lakrits men som troligen inte innehåller något alls av råvaran. Det skall vara riktiga bitar, bitar som innehåller äkta rålakrits.

Lite fakta

Man har ätit lakritsrot som medicin i många tusen år. Det var just som medicin som man tuggade på lakritsroten. Den påstods hjälpa mot dåliga magar och mot törst men även halsont och magkatarr. Caesar till exempel försåg sina soldater med lakritsrot för att det skulle öka deras uthållighet i strid.

I Sverige så började man äta lakritsrot på 1600-talet enbart i medicinskt syfte. Roten såldes på apoteken fram till så sent som på 1970-talet.

Lakritsroten innehåller många näringsämnen, till exempel så är den finns det mycket B-vitamin i den. Detta gäller alltså den råa lakritsroten. De bitar man köper i dag innehåller bara lite lakritsrot utan är uppblandat med mycket annat.

Dessutom så är ämnet glycyrrhizin som finns i lakritsroten det hittills främsta vapnet i kampen mot sars-viruset.

Äta lakrits

Dessa bitar som jag har köpt är för mig inte godis. Det gör att jag inte tar en näve och stoppar i munnen och tuggar frenetiskt. I stället så tar jag en bit åt gången och stoppar i munnen. Sedan låter jag biten smälta långsamt i munnen. Jag flyttar runt den så att jag får smakerna överallt. Ibland så inleder jag med att ta en eller två tuggor på biten för att dela den men det är inte ofta.

Oftast så tar jag bara en bit (varje bit är cirka 1 cm lång) per dag. Men nu de senaste dagarna har det blivit fler eftersom jag nyss har fått lite fler sorter att smaka av.

Jag dricker sällan något till, kan ta lite vatten mellan bitarna om jag äter fler på raken. Det sägs att det skall smaka som allra bäst om man dricker ett fylligt vin till eller en rökig whisky. Det kan säkert stämma men jag dricker inte alkohol så jag har aldrig provat.

Farligt att äta

Det är viktigt att säga det att lakrits är inte helt ofarligt att äta. Man ska inte överdosera ätandet. Ju högre procent rålakrits desto farligare är det. Äter man för mycket så kan man drabbas av en så kallad lakritsförgiftning. Symptomen är bland annat högt blodtryck och kaliumbrist. Lakritsförgiftning kan i vissa sällsynta fall vara livshotande.

Sorter jag har testat

Jag har ännu så länge bara testat två olika lakritssorter. Båda är tillverkade i Sverige med lakritsrot ifrån Italien.

Svenska lakritsfabriken

Lakrits från Lakritsfabriken

 

Jag köpte en kartong med fyra olika sorters lakrits från Svenska Lakritsfabriken i Ramlösa webbshop. Eller rättare sagt så är det fyra olika smaksättningar av lakrits. Smakerna är  Syrlig, söt, salt och salmiaktäckt. Varje förpackning innehåller 150 gram, med andra ord totalt 600 gram lakrits.  Denna låda gav jag 99 kronor för.

Fyra olika smaker vilket ger fyra olika intryck. Måste säga att det var intryck som var allt i från helt okey lakrits till en väldigt besvikelse. Generellt sätt för alla fyra var att jag tycker att bitarna var lite för mjuka i konsistensen, jag vill ha de lite hårdare. Dessutom så var det inte tillräckligt med lakritssmak i någon av de olika bitarna.

Den syrliga smaken var inte alls god tycker jag. Den smakade inte alls syrligt utan något helt annat, vad vet jag inte, Den söta var inte söt i smaken enligt mig utan mer neutral. Däremot så var den salta helt okey även om den inte hade så mycket saltsmak. Den salmiatäckta var riktigt god däremot, klart bästa smaken i lådan. Men den var inte så god att jag troligen kommer att köpa den fler gånger. Att köpa en sådan här låda med fyra olika smaker kommer jag inte göra fler gånger. Lådan var helt enkelt inte värd 99 kronor.

Haupt

Lakrits från Haupt

Köpte också en burk från tillverkaren Haupt. Burken innehåller 175 gram lakrits och jag gav 85 kronor för den i en butik i Borås. Köper man den direkt ifrån Haupt så kostar den 80 kronor men frakt kan tillkomma.

Till skillnad ifrån lådan jag köpte ifrån Svenska Lakritsfabriken så innehåller burken ifrån Haupt enbart en smak. Jag köpte den salta lakritsen. Det finns också en söt variant som jag inte har provat. Dessutom så har Haupt en massa olika praliner som innehåller lakrits.

Bitarna i denna burk är betydligt hårdare i konsistensen men inte så hårda att de inte går att tugga. Det är dessutom en väldigt framträdande lakritssmak som ligger kvar i munnen länge. Dessa bitar innehåller 9% rålakrits vilket är mycket. Det gör att dessa bitar verkligen har smak. Däremot så smakar den inte så salt utan är mer neutral.

Jag kommer säkerligen köpa mer av detta märke i framtiden. Om det blir en burk till av den salta eller om jag testar den söta nästa gång vet jag inte. Men helt klart kommer jag att återkomma till denna lakrits fler gånger för den är riktigt god. Dessutom så är burken riktigt snygg. Något man kan spara och ha till annat eller vara låta stå framme.

Andra sorter

Det finns andra märken av lakrits också, något jag verkligen vill prova i framtiden. Har blivit helt fast i lakrits nu och vill leta fram den perfekta smaken. Jakten går vidare och jag vill gärna ha tips på bra lakrits.

Faktan kommer ifrån Wikipedia och Svenska Lakritsfabrikens webbsida. Fotot längst upp är ifrån Pixabay och är fotograferat av golkalpiscan. Övriga foton är tagna av mig själv.

 

Detta inlägg har en kommentar

Kommentarer är stängda.

Stäng meny