Sommaren 2014 var jag i Halmstad på en begravning. Med mig hem så fick jag en stor låda med en massa gamla foton jag fick låna. foton som tillhörde min släkting som hade avlidit.

Gamla foton

Nu är det inte bara denna låda med foton jag fick låna 2014 som jag har haft tillgång till. I familjen så finns det stora mängder foton från förr. Gamla foton som jag förmodar kommer ifrån min far- och morföräldrar. Dessutom så finns det tusentals gamla diabilder som främst min pappa har tagit. Dessa har jag scannat, men det vore kul att kunna identifiera folket på bilderna.

Detta är något jag verkligen älskar, alltså gamla foton och sånt. Jag håller på en hel del med släktforskning och att då få tillgång till foton på gamla släktingar är en ren guldgruva. Har man namn på de som finns på korten och kan koppla detta till personer i det släktträd som byggs upp så ger det en helt ny dimension. Man får ansikten till alla de namn man har letat upp.

Att få sitta och bläddra igenom album eller högar med gamla foton är kul. Inte bara ur ett släktforskningsperspektiv. Det är också ett sätt att se tillbaka i tiden. Se hur människorna förr klädde sig, bodde och gjorde. Även om det inte är släktingar på alla bilder så ger det en inblick i hur det såg ut där släkten levde förr. En kunskap som är väldigt värdefull.

Tyvärr så är det ibland så när man hittar gamla foton från släktingar att de inte har skrivit vad och kanske framför allt vem korten föreställer. Man misstänker att det kan vara någon gammal släkting men inte vem. Jag inser då att jag borde gå igenom alla de kort jag har liggandes i datorn och skriva något om korten. Till exempel vad det föreställer, när det är taget och vilka som finns med på bilderna.

Björkeslätt

BjörkeslättJag har haft tur att då och då hitta gamla kort som på något sätt berör mig och min släkt. Många av dessa kort kommer från släktingar men jag har också hittat en del på nätet. Kortet på huset är intill är ett exempel på ett foto jag har hittat på nätet. Det föreställer en gård som har bebotts av släktingar i ett par generationer. Det enda jag har sett av denna gård innan är ladan längst till höger. Men jag hade tur att hitta detta kort på sidan Digitalt Museum och blev överlycklig. Att få se ett kort på en gård där min släkt har bott i några generation är snudd på obeskrivligt.

Fotot längst upp kommer ifrån Pixabay och är fotograferat Gadini.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *